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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte.
Data corrente:  13/05/2010
Data da última atualização:  13/05/2010
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARTUSCELLO, J. A.; JANK, L.; FONSECA, D. M. da; CRUZ, C. D.; CUNHA, D. de N. F. V. da.
Afiliação:  JANAINA AZEVEDO MARTUSCELLO, UFV; LIANA JANK, CNPGC; DILERMANDO MIRANDA DA FONSECA, UFV; COSME DAMIÃO CRUZ, UFV; DANIEL DE NORONHA FIGUEIREDO VIEIRA DA CUNHA, UFV.
Título:  Among and within family selection and combined half-sib family selection in Panicum maximum Jacq.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Zootecnia, v.38, n.10, p. 1870-1877, out. 2009.
DOI:  10.1590/S1516-35982009001000003
Idioma:  Português
Conteúdo:  The objective of this study was to select superior genotypes in half-sib populations obtained from crosses between sexual plants and apomictic accessions. The experiment also proposed to compare among and within family and combined selection strategies. Ten plots of sexual plants were randomly distributed among 230 plots of apomictic accessions. After natural pollination, seeds of each sexual plant constituted a half-sib family. Thirty plants of each female progenitor were evaluated in a randomized block design experiment, with five plants per plot and five replications. Five evaluation harvests were made in the rainy seasons and two in the dry seasons of all plants. The production and quality characteristics were evaluated. The selection criteria used was: among and within family selection and combined selection with 50% selection in both. The selection criteria used (among and within family selection and combined selection), were efficient for use in P. maximum breeding, with medium to high gains for most characteristics evaluated. The highest genetic gains were obtained from combined selection. However, among and within family selection promoted high genetic gains and may be used in P. maximum breeding. The sexual progenitors identified as numbers 7, 1, 3 and 5 were promising and may be used in future crosses, as well as to increase the genetic variability in the P.maximum genebank.
Palavras-Chave:  Produção de forragem.
Thesagro:  Melhoramento Genético Vegetal; Panicum Maximum; Pastagem; Seleção; Valor Nutritivo.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Corte (CNPGC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGC13170 - 1UPCAP - PP636.05
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  26/07/2022
Data da última atualização:  26/07/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GUGEL, G. M.; GUERRA, C. C.
Afiliação:  GISELE MION GUGEL, CEFET; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV.
Título:  Composição química e qualidade de vinhos elaborados com diferentes fases sólidas na maceração.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 10.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 11.; SEMINÁRIO FRANCO-BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 2., 2005, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2005. p. 308.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A matriz do sabor dos vinhos é dada pelos álcoois e ácidos, sendo complementada pelos polissacarídeos e polifenóis. Estes são responsáveis pela estrutura, também conhecida como corpo do vinho. Em um vinho tinto, são encontradas várias centenas de moléculas polifenólicas diferentes, as quais participam de diversas reações químicas, que resultam na evolução química e sensorial do mesmo.
Palavras-Chave:  Polifenóis; Polissacarídeos; Sabor dos vinhos.
Thesagro:  Vinho.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144958/1/Gugel-cbve-2005-p308.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV18892 - 1UPCRA - DD634.86632C749a
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